Saját UTAd.blogૐ

Spirituális szemléletű blog az útonjáróknak, érdeklődő útkeresőknek és mindazok- nak, akiket megérint a szabad szemmel nem látható valóság. ૐ 2008 októberétől átköltöztünk a saját utad.hu weboldalra!

új postok ezentúl itt:

a SAJATUTAD.HU weboldalon.
Azért nézgelődni, olvazsgatni itt is lehet nyugodtan, sőt! Ja- vasolt! ;o) ૐ

Friss topikok

  • Zsókaanya: Kedves ZéZé! Lassan tíz éve írtad le a történetedet, de a mai napig érvényes Neked és annak aki bá... (2017.11.02. 11:10) Második találkozás
  • ZKZ: ...sajnos... pedig nagyon eveznék újra!!! (2015.05.25. 12:55) Tanmedence
  • R.Delecroa: Nekem volt pár malám. Én magam a legjobb barátomnak aki azóta is szintre testvérem adtam első malá... (2010.01.18. 23:38) Mala
  • Gezemice: @zollendroller: Köszönöm a válaszokat! :) (Egyébként nincs előítéletem a Szigettel szemben, sőt..... (2009.08.24. 07:37) Tarot labirintus
  • Utcamacska: Hogy a mákban köll megmérni egy festmény tudat szintjét? Ez valami nagyon "lecsó" dolog hallod-e! ... (2009.08.01. 09:16) Selyemfestmények, mandalák

Hirdetés

gyakran előforduló cumók

Címkefelhő

2008.09.14. 19:10 zollendroller

„Szupa” Sztupa Becskén!!

A hét közepe felé kalandoztam az iwiwen és mit látok az egyik ismerősöm klubjai között? Tibeti …. Hm! De hiszen én is érdeklődöm a Tibeti Buddhizmus iránt! Nosza, jelentkeztem is a klubba. Az ottani bejegyzések között ott meg mit látok?? Sztúpa-avatás lesz vasárnap Becskén! Éreztem, nekem ott a helyem!!!

Aki egyből eszembe jutott, Becske Adri, egyik jógás társam. Mekkora poén is lenne Becske Adri Becskén a sztúpa avatáson! Írtam is neki levelet, menjünk együtt.

Ja, bocsánat, mi is az, hogy sztúpa? Nem tudhatja mindenki, hiába is vagyunk spirituális blogon. Mint a képen is látszik, a sztúpa buddhista vallási építmény. Alakja Buddhát formázza, amint lótusz ülésben ül és meditál.

Válasz a levelemre nem jött, de bennem egyre erősebben izzott a vágy, hogy ott kell lennem. Vonzott a sztúpa! Elolvastam a honlapját, megtudtam róla, hogy eredetileg Hamburgban épült volna, de mivel ott visszavonták az építési engedélyt, ezért indult az építkezés a nyár végén Becskén.

Mint megtudtam, a sztúpákba rendkívül fontos vallásos ereklyéket építenek (falaznak) bele, ezáltal különösen megnő a jelentőségük, mely által áldást hoznak mindenkire, aki a közelében van.

Tibetben 1960 előtt több, mint 6000 kolostor volt, ám Mao „kulturális forradalma” okán ezeket mind brutálisan lerombolták. Csupán 50-et hagytak meg belőle turisztikai látványosságnak. A tibetiek nem gyakorolhatják a vallásukat, csupán akkor, ha turista-csoport van jelen (mint maki majmok a cirkuszban - már elnézést). A dalai láma és többszázezer tibeti Indiába, Nepálba menekült, ahol folytatták buddhizmusuk gyakorlását, sőt, Európában és Amerikában is többezer tibeti buddhista központ nyílt.

Ezekben az országokban sztúpák ezrei épültek fel az elmúlt 40 évben. Tibetben évezredes hagyomány, hogy e sztúpákkat körbejárják a hívők, leborulnak elé, ezzel lelkileg töltekeznek, mivel a sztúpa – mint említettem – Buddha testét jeleníti meg, a buddhisták számára azzal egyenlő. Egész pontosan: a sztúpa a Buddha tudatát jelképezi, a becskei megvilágosodás sztúpa éppen a megvilágosodott állapotát.

Bementem barátomhoz, Hendrey Tiborhoz, aki a Magyar Tibetet Segítő Társaság vezetője, aki közölte, hogy örül, hogy sztúpát avatnak, de ez Lama Ole Nydahl Gyémánt út buddhista közössége, akik – vele ellentétben – nem ismerik el a Dalai Lámát szellemi vezetőjükül. Hoppá! Ezek szerint még a buddhizmuson belül is vannak ellentétek?? Nohiszen!

Egyébként ez az ellentét kemény szó és nem is fedi a valóságot. Amiről szó van: Ole "csoportja", és általában a kagyüsok nem éreznek "ellentétet" más vonalakkal szemben, sőt, abszolút elismerik más lámák (pl. a Dalai Lama) értékességét, csak egyszerűen arról van szó, hogy a buddha megvalósítása több vonalon ér el hozzánk, ebből az egyik a gelug (a Dalai Lama vezetésével), egy másik pedig a kagyü (karmapa vezetésével).

De engem ez nem zavart meg, csak éreztem, hogy ott a helyem. Hívtam másokat is, senki sem jött el, így hát végül is  fiammal, Barnival ketten mentünk le vonattal ma reggel 7.05-kor a Nyugatiból.
 


tovább…
 

11 komment

Címkék: mao buddha sztúpa becske stupa tibeti buddhizmus hendrey tibor tibetet segítő társaság lama ole nydahl


A bejegyzés trackback címe:

https://sajatutad.blog.hu/api/trackback/id/tr48663255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pavi 2008.09.14. 22:12:50

Szia!
Jó lett a kép, de pár dologban pontosítanék, ha nem haragszol:

a sztúpa Hamburgban épült volna (ezúton is köszönet ottani barátainknak a rengeteg "cuccért")

a sztúpa a Buddha tudatát jelképezi, a becskei megvilágosodás sztúpa éppen a megvilágosodott állapotát

a több tízezer sztúpa elég túlzónak hangzik, bár cáfolni - számszerűen - nem tudom

Ole "csoportja", és általában a kagyüsok nem éreznek "ellentétet" más vonalakkal szemben, sőt, abszolút elismerik más lámák (pl. a dalai láma) értékességét, csak egyszerűen arról van szó, hogy a buddha megvalósítása több vonalon ér el hozzánk, ebből az egyik a gelug (a dalai láma vezetésével), egy másik pedig a kagyü (karmapa vezetésével)

Bocs, ha nem vagyok túl összeszedett, mi is nemrég értünk haza Becskéről :)

pirimidin 2008.09.15. 09:26:36

a másik sztupa is szuperjó, gyönyörű helyen!
oda is érdemes elzarándokolni!
(Zalaszántó)

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.15. 10:07:24

Megyünk együtt, Pirimidin? ;o)

pirimidin 2008.09.15. 13:05:41

nekem elég messze van, mostanában biztos nem lesz rá időm, de egyszer miért ne?
hazafelé meg beugrunk a krisna völgye:)

Garo 2008.09.15. 13:22:15

Ahogy olvastam a sztúpáról, nekem is a Krisna tudatúak jutottak eszembe..
Másfél éve ért a zarándoklatuk a környékre, az iskolában töltöttek pár napot, akkor első kézből sok mindent megtudtam tőlük.
Többek között lenyűgözött a nyugalmuk, a szervezettségük, hogy mindenki tudja, hol a helye.. Magáról a vallásról nem is beszélve..

pirimidin 2008.09.15. 14:39:41

és milyen jó a paszulyfőzelékük, főleg egy éhes szigetlakónak:)

Garo 2008.09.18. 12:06:37

Az előbb iwiwen voltam, és egyik online könyvesbolt éppen Láma Ole Nydahl könyvét ajánlotta. Téma: a szerelem, és Buddha tanácsait írja le, hogy legyen teljes, boldog a párkapcsolat..
Zoli, olvastad már?

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.18. 15:12:08

ezt hívják úgy, hogy szinkronicitás ;o)

Garo 2008.09.18. 18:23:41

Tudom, hogy tudod, hogy tudom! ;-)

mache 2009.02.03. 21:23:05

Dalai a neve NAGY Dével, mint Dalai.

Tudod, ő angolul Lama Dalai.

Ha Dalából jött volna, akkor lehetne dalai, ám akkor angolul k. 'Dalaian lama' lenne, pedig ő Lama Dalai. Minden nyelven. Sajnos melléknév helyett tulajdonnév.

Üdv: mache

zollendroller · http://sajatutad.hu 2009.02.25. 19:52:59

Köszönöm Neked. Ebből is látszik, hogy sokszor még azok se tudnak mindent, akik azt képzelik magukról, hogy tudnak valamit. Egész életünkben fejlődnünk kell.
süti beállítások módosítása