Saját UTAd.blogૐ

Spirituális szemléletű blog az útonjáróknak, érdeklődő útkeresőknek és mindazok- nak, akiket megérint a szabad szemmel nem látható valóság. ૐ 2008 októberétől átköltöztünk a saját utad.hu weboldalra!

új postok ezentúl itt:

a SAJATUTAD.HU weboldalon.
Azért nézgelődni, olvazsgatni itt is lehet nyugodtan, sőt! Ja- vasolt! ;o) ૐ

Friss topikok

  • Zsókaanya: Kedves ZéZé! Lassan tíz éve írtad le a történetedet, de a mai napig érvényes Neked és annak aki bá... (2017.11.02. 11:10) Második találkozás
  • ZKZ: ...sajnos... pedig nagyon eveznék újra!!! (2015.05.25. 12:55) Tanmedence
  • R.Delecroa: Nekem volt pár malám. Én magam a legjobb barátomnak aki azóta is szintre testvérem adtam első malá... (2010.01.18. 23:38) Mala
  • Gezemice: @zollendroller: Köszönöm a válaszokat! :) (Egyébként nincs előítéletem a Szigettel szemben, sőt..... (2009.08.24. 07:37) Tarot labirintus
  • Utcamacska: Hogy a mákban köll megmérni egy festmény tudat szintjét? Ez valami nagyon "lecsó" dolog hallod-e! ... (2009.08.01. 09:16) Selyemfestmények, mandalák

Hirdetés

gyakran előforduló cumók

Címkefelhő

2008.07.24. 16:09 zollendroller

BODIES: Leleplezett fedetlen ember-test seregszemle

Nagy kérdőjelet kell tenni a mondat végére, hogy valóban nevezhetjük-e kultúránk részének a kiállítási tárgy-szintjére degradált emberi tetemeket bemutató Bodies… The Exhibition nevű kiállítást, mely egész decemberig megtekinthető a pesti Király utca egyik kiállítótermében. Prágában nagy felháborodást keltett szakmai körökben, New Yorkban akár a belépője árát is visszakérheti, aki aláír egy bizonyos nyilatkozatot. Minden országban megosztja az embereket, s létjogosultságát firtató cikkek hada lát napvilágot. Ám ezek a botrányszagú híresztelések csupán ingyenreklámot jelentenek a meglehetősen borsos jegyárakat felvonultató üzleti vállalkozás számára, mely az egészségvédelmi promóció álcája mögé bújva lekaszálja a világot.


Az utóbbi években folyamatosan szépülő Király utca egy eddig nevenincs galériája, egészen pontosan egy teljesen kiürített komplett ház pincéje kiállítóteremmé alakítva ad otthont ezeknek a ferdeszemű prepárátumoknak. A nacionalista érzelműek felszisszenhetnek a foguk közt: még itt is kínaiak! Elejét véve a rosszmájúskodásnak, mindössze arról van szó, hogy az 1970-es évek elején egy amerikában dolgozó német kutatócsoport birtokába jutott több tucat (illetve több száz) kínai holttest, amiken kikísérleteztek egy olyan módszert, ami által a tetemek hosszú évekre megőrzik alakjukat, sőt, gumibábuként formálhatóakká válnak – nem csuklanak össze rongybabaként. A munkálatokat irányító orvos szerint a műanyagból készült emberi szerv-utánzatok – éppen az emberi test csodával határos tökéletessége miatt – részleteiben pontatlanok, viszont a valódi tetemekből kreált preparátumok (azért, mert azok, amik), a lehető legpontosabb képet adják például az orvosok, de még a laikusok számára is.

Nézzünk csak szembe magunkkal!
A haláltól mindannyian félünk, ezért még ettől a témától is viszolygunk. Sokkal szívesebben olvasunk vidám, életigenlő, pozitív szemléletű témákról cikkeket a színes újságokban, melyek feledtetik velünk az elmúlást, a tényt, hogy felelősek vagyunk életünkért. Azonban most ez a kiállítás szembesít bennünket ezekkel az ambivalens érzéseinkkel. Mert valójában mindannyian kíváncsiak vagyunk – ez emberi alapprogram -, például arra, hogy miként működünk. Így volt ez mindig. Ám mostanra, hogy technikánk fejlődésével egyre több lehetőségünk nyílik a leskelődésre – például testünkön belül -, úgy egyre hamarabb rá vagyunk kényszerítve, hogy válasszunk: melyik oldalhoz tartozunk?

Ezzel is úgy vagyunk, mint a Győzike show-val: társaságban röstelljük, sőt! Állítjuk, hogy mi? Mi azt soha nem nézzük! De suttyomban csak oda kapcsolunk. És nézzük, ami ellen belülről viszolygunk. Önnön magunkban magyarázatot keresünk, s találunk, ami felment minket. Győzike esetében, „tájékozódunk más kultúrkörök viselkedési stílusait illetően”, a Bodies kiállításon pedig „ismereteket szerzünk saját testünkről, elsősorban egészségünk védelme érdekében!”

Mert játszhatjuk a nagy érzékenyt, mint Prágában az anatómiai társaság, amely bojkottálta a kiállítást, mivel fülest kaptak arról, hogy kínai politikai foglyok testei is bemutatásra kerülnek. New Yorkban bíróságra is került az ügy, melynek hatására a kiállítást bemutató cég elismerte, hogy nem tudja bizonyítani, a kiállított emberi testek nem olyan kínai elítéltektől származnak-e, akiket kínoztak, és akik nem járultak hozzá a preparálásukhoz. Ezért a New York-i kiállítás látogatói elvileg visszakérhetik a belépőjegy árát abban az esetben, ha nyilatkozatot tesznek, nem nézték volna meg a tárlatot, ha tudtak volna az említett helyzetről, de attól még ugyanarról van szó: holttesteket bámulunk tömegesen.

Ó! Hogy hasra ne essek a New York-iak érzékenységétől! Kérdezném, melyik fáraó járult hozzá (írásban, dokumentálhatóan) ahhoz, hogy mumifikált testét szerte a világban mutogassák? Mert szerintem egyik sem. De még sorolhatnám, amit az ember művelt és művel a mai napig különböző átlátszó érvekre hivatkozva ezen a téren. Ez a régi korokban élt emberek szempontjából – akiknek még nagyon fontos volt, hogy mi történik porhüvelyükkel -, egyenesen vérlázító! Lehet tudni azokról a (rezervátumokba zárt) indiánokról, akik a mai napig perelik a múzeumokat és rendre visszakövetelik halottaik földi maradványát. Mert van, akiknek ez sokat számít. Mások érzelmeinek tiszteletben nem tartása, egész pontosan legitimált hullarablás folyik széles e világban önös érdekből, különböző régészeti és egyéb kutatások ürügyén, vagy kőkeményen anyagi érdekből, mert a múmiákat és egyéb emberi hulla-maradványokat bármi pénzért megbámulja mindenki.


De nem akarok álszent se lenni! Én is megnéztem a kiállítást és még azt se mondhatom, hogy forgott volna a gyomrom. Egyáltalán nem félelmetes, sokkal inkább érdekes a Bodies kiállítás. A magam részéről úgy vélem, hogy az emberi lény szempontjából nem a test fontos, legalábbis a halál után már abszolút nem. Hanem a lélek. Amikor a lélek elhagyja a testet, csak matéria marad, ami nem több, mint egy levetett ruha. A Bodies kiállításon látható, különböző változatos pózokba beállított testek kinézetre akár műanyagból is lehetnének: még csak nem is emlékeztetnek egy élő emberre. Az interneten található videók és fotók megmutatják a lényeget, aminél sokkal többet a helyszínen se lehet látni, így hát meg lehet spórolni.



  vissza a főoldalra

7 komment

Címkék: prága győzike new york indián botrány kiállítás anatómia király utca exhibition fáraó bodies holttest


A bejegyzés trackback címe:

https://sajatutad.blog.hu/api/trackback/id/tr98583708

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Debrecenben kéne lenni | Saját utad ૐ 2009.04.04. 11:37:59

[...]Aláírtam, csak azt nem tudom, hogy ők tudják-e, hogy miket írtam a Bodies[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Garo 2008.09.13. 19:24:58

Igazad van, álszentek vagyunk, mást mutatunk kívülre, mint ami bennünk van.
A témával kapcsolatban megfogalmazódott bennem a kérdés: ha mindenkit szembesítenénk ezzel a kiállítással, vajon több ember ajánlaná fel a szerveit halála utánra?
Merthogy Magyarországon ez igencsak fontos kérdés..

pirimidin 2008.09.14. 18:37:26

Csalódtam benned Zoli. Nézed a Győzike show-t?

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.14. 18:46:59

Soha nem nézem, kedves Pirimidin, de én az egyszerűség kedvéért TV-t se nézek egyáltalán. Úgy értettem, a fejedelmi többes így gondolja.... Félreértettél tehát újra!

pirimidin 2008.09.14. 20:29:26

örülök, Zoli:)
a gyerekekkel hogy oldod meg? ők néznek?
mi próbáltuk, hogy ne szokjanak rá, de nem igazán megy a dolog, sokszor nagyon könnyű nekik bekapcsolni, addig is nyugi van...

Torkos Marcsi · http://tdkz6n 2008.09.15. 00:04:58

Csak annyit szólok közbe, hogy nagyon egyszerű a gyerekekkel is megoldani ezt a dolgot.
Mi soha nem néztünk tévét sem gyerekkel sem nélküle......
Nagyon jól megvoltunk és vagyunk TV nélkűl, és úgy gondolom szomorú lett volna ha csak TV segítségével lett volna nyugi.

zemke 2008.09.15. 19:54:00

Szerintem ez a kiállítás primér hullagyalázás.
Ami betett nekem, az a félbevágott anyuka, pocakjában a félbevágott babával. Egy jól menő dizájnmagazin hozta a fotót, úgy gondolták, ez a trendi, a cool.
Kollégám megnézte és mesélte a sugallt információt, mint saját megélését: rájöttem, hogy csak ennyi vagyunk, hús meg csontok. Tippem szerint ez volt a kiállítók célja is, se a kínaiaktól, sem az amerikai evolucionalistáktól nem állhat túl messze ez az elképzelés.
Ez persze olyan, mintha a katódsugárcső anyagszerkezetéből próbálnánk értelmezni Bergmant.
-Ecséd

Rózsa Alexandra 2008.11.01. 10:25:10

szerintem is nagyon jó volt érdemes mindenkinek megnézni nagyon sokat lehet belőle tanulni!!!!!
süti beállítások módosítása