Saját UTAd.blogૐ

Spirituális szemléletű blog az útonjáróknak, érdeklődő útkeresőknek és mindazok- nak, akiket megérint a szabad szemmel nem látható valóság. ૐ 2008 októberétől átköltöztünk a saját utad.hu weboldalra!

új postok ezentúl itt:

a SAJATUTAD.HU weboldalon.
Azért nézgelődni, olvazsgatni itt is lehet nyugodtan, sőt! Ja- vasolt! ;o) ૐ

Friss topikok

  • Zsókaanya: Kedves ZéZé! Lassan tíz éve írtad le a történetedet, de a mai napig érvényes Neked és annak aki bá... (2017.11.02. 11:10) Második találkozás
  • ZKZ: ...sajnos... pedig nagyon eveznék újra!!! (2015.05.25. 12:55) Tanmedence
  • R.Delecroa: Nekem volt pár malám. Én magam a legjobb barátomnak aki azóta is szintre testvérem adtam első malá... (2010.01.18. 23:38) Mala
  • Gezemice: @zollendroller: Köszönöm a válaszokat! :) (Egyébként nincs előítéletem a Szigettel szemben, sőt..... (2009.08.24. 07:37) Tarot labirintus
  • Utcamacska: Hogy a mákban köll megmérni egy festmény tudat szintjét? Ez valami nagyon "lecsó" dolog hallod-e! ... (2009.08.01. 09:16) Selyemfestmények, mandalák

Hirdetés

gyakran előforduló cumók

Címkefelhő

2008.09.19. 11:54 zollendroller

Demszky Gábor falat mos a Jászain!

Szabad stílusban nyomták a kölkök a rapet, s a Szeretem Budapestet Mozgalom  faltisztító kampányának aktivistái a Jászai Mari tér közelében, a Szent István körút-Hollán Ernő utca sarkán. Demszky Gábor, fővárosunk főpolgármestere, ritmusra mosta a falat, egy segítője pedig törölte, suvickolta a grafittit, ami csúfítja, rondítja, már-már velőtrázóan gusztustalanítja Budapest falait.

"Felveszed a kannát, filceket, tollakat, tudod, mindenki fújja a felleget, de tojhatnak a fejedre magasról, ez Magyarország, de tudod, tehetsz te magasról rájuk, maradok már, mer’ ez az én hazám, ez a tiétek, amikor kiléptek a játékból, akkor mindenki kivénhedt. Nem érzitek, csak szagoljátok az egészet, az aerosolt, de most mindenki előre araszol, mer’ a rap most nem az éterbe szól!"


Demszky a fotósok kereszttüzében, kezében erős nyomásó tisztítófolyadékot fecskendező szerkezettel szórta a permetet a közelben állókra, ugyanis a grafittikkel telefestett falak bizony visszaverték a lét. Nem ment könnyen a munka, de nem is törekedtek teljességre. Csupán reprezentálni akarták, hogy erre lenne szükség. Valóban iszonyatos, hogy mennyire ellepték a várost a falfirkák. Az ezzel való egyet nem értést transzparenseken is láttatták az odasereglett emberekkel.

Fontos helyszíne lett ez városunknak az utóbbi években. Tavaly augusztus 20-án, amikor az a nagy vihar volt, a Duna-partról emberek ezrei menekültek ide lélekszakadva. Idén tavasszal ebben az utcában dobtak Molotov-koktélt egy jegyirodába, majd nem sokkal később ugyanitt tiltakoztak több százan a szélsőségek ellen. Itt demonstráltak a bomberdzsekis fiatalok is, hatalmas rendőrkordonok akadályozták meg, hogy nehogy konfliktus legyen a két egyidejű akcióból.

Ugyanezen a napon avattak Faludy-emléktáblát pár lépésre innen, a Szent István körút 2-es számú ház kapujánál. Tehát minden itt zajlik a közvetlen közelünkben, én ezért szeretem Budapestet. Nekem még így gafittisen, szemetesen, koldusosan, hajléktalanosan, feszültségesen is a szívem csücske. Bőven van még mit tennünk érte. Szeretgessük együtt Budapestet!!

Tovább… (Faludy Györgyre emlékezve)

12 komment

Címkék: kampány grafitti rap demszky gábor falfirka jászai szent istván körút


A bejegyzés trackback címe:

https://sajatutad.blog.hu/api/trackback/id/tr9671227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Garo 2008.09.19. 14:37:25

Ez ám a naprakész (percrekész? :)) tudósítás!!

A graffitik tényleg elcsúfítják a házfalakat, bár megjegyzem, néha akadnak köztük művészileg egész jók.. Viszont nem ott a helyük, mert mit gondol rólunk egy külföldi turista, ha meglátja?
Annyi minden van ebben az országban, ami ellen azonnal tenni kéne valamit..
Nálunk pl. az elkerülő út kérdése égető, éppen ma délután torlaszolják el a város bevezető szakaszait.. Az eredmény számomra kétséges..
A graffitikkel is az a baj, hogy egy idő után visszakerülnek, bár talán az alkotója megunja, és minden szép és jó lesz.. :)

Erre most lehet, azt mondod, Zoli: "Álom, álom, édes álom.." :)

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.20. 08:58:36

Köszönöm a tömör, nyílt, lényegretörő kommentedet, kalap! Nem moderállak ki, mert végre egy őszinte hang a blogomban! Köszönöm, hogy elolvastál, megnéztél, még ha egyben arra is adtál utalást, hogy miféle kalap is vagy te! :o)

pirimidin 2008.09.21. 19:14:33

az a gond, hogy budapest a graffitik nélkül is igen ronda, persze néhány épületet, részt kivéve. ez nem sokat segít, de promónak jó, hátha elmozdul a szadesz a 0,5 %-ról...
a dunánál még nem láttam demszkit vizet szűrni, pedig fővárosunk szennyvizének nagy része minden tisztítás nélkül ömlik a dunába. az sokkal nagyobb baj!

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.22. 16:31:34

Látszik, Pirimidin, hogy nem vagy pesti! Légyszíves ezt a kommentedet azonnal vond vissza! Pest igenis gyönyörű! Ha nem tudnád, egy vérbeli lokálpatriótát sértegettek soraid becses személyemben!!!

Tény, hogy Pest néhány része maga az iszonyat, például a lakótelepek, az maga a borzadály, meg a gyönyörű és imádott Szentedrei sziget spiccét (ahol ecsmószor fordultam menuval, amikor még intenzíven sportoltam) azt is elbarmolták azzal a böhöm híddal, és tényleg tökigazad van, hogy a víz tele van szennyel (szenny+víz=szennyvíz), sőőőt, a szemetelés az valami botrány, hogy ecren a vonatból nem merek kinézni, vagy egy-egy kieső helyen se merek szétnézni, me elokádom magam a szeméthalmok láttán, igen, igen, igen, ez szörnyűséges, de a várost szeretni kell, mert ha nem szeretjük, nem is tudjuk igazán széppé tenni!!

pirimidin 2008.09.22. 16:39:40

a véleményemet miért vonnám vissza?
legfeljebb kimoderálsz.
tény, hogy butapest néhány része szép, de összességében ronda sajnos. és büdös is, de ez egy pestinek nem tűnik fel.

Garo 2008.09.22. 17:16:24

Pirimidin, nagyon fel lehet cukkolni a pestieket, ha a város "rondaságáról" írsz, ez tapasztalat.. :)
De ez nem (csak) Bp. betegsége, ilyen pl. Párizs is. Amúgy meg akármilyen is Pest, mégis a mi fővárosunk. :) (ronda is, szemetes is, de a miénk! Bocsi, Zoli! :))

pirimidin 2008.09.22. 18:36:34

tudom:)
és főleg azokat, akik életükben ki se mozdulnak a városból. ez nem Zolira vonatkozik:)

KVzoo 2008.11.14. 06:57:40

Megint en...ehhez fuznek nehany gondolatot:
nemtom mennyire szamit kimozdulasnak,hogy LA-ben elek nehany eve,elotte Europa kulonbozo nagy varosaban par evet...
"pestinek" sem vagyok igazan mondhato...ES!!
Budapest gyonyoru, paratlan, csudalatos! kultura es muveszet sugarzik az epiteszek munkajabol, nem beszelve a fekveserol! Keves a szo leirni ... szeretjuk es kesz!

neona 2008.11.26. 16:11:02

Igen, a varos rondasaga tema mindig is delikat volt az itteniek szamara. Viszont jo hir lehet honfitarsaimnak, az altalam megelt tapasztalat, USA-beli vakaciom alkalmabol. (jegyzetkeppen, 15 evi kulfoldi let utan, 5 eve elek ismet itthon), azota is surunek mondhato kiruccanasokkal tuzdelve eldegelek. Ezen Oktoberbol, New York utcaira visszagondolva, ujbol es ujbol csak azt a kovetkeztetest tudom levonni, hogy nincs az a 6okor aki a States-be tudna vontatni, hogy ott eljek.
Igaz hogy mocskos-koszos Budapestunk van, tele firkakkal es egyeb megnyijvanulasokkal, viszont ahogy tapasztalom, mashol sem jobb, max a turistaorientalt es filmekbol ismert luxustajekokon.... tehat fel a fejjel, meg mindig vilagszinvonalban van a mi kis Budapestunk:)

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.11.27. 11:03:52

Köszönöm ezt a szép és jóleső bejegyzést, neona. Én is imádom a várost!

KVzoo 2008.11.28. 02:21:11

neona 2008.11.26. 16:11:02
"Igen, a varos rondasaga tema mindig is delikat volt az itteniek szamara."

Bocs,de szerintem a Budapestnek szepsege van nem rondasaga...
A varost nem a kosz,fafirkak,stb jelenti,hanem a csudalatos epuletek,a varos gyonyoru fekvese es a rengeteg kultura amit magaban hordoz evszazadok ota!
süti beállítások módosítása