Saját UTAd.blogૐ

Spirituális szemléletű blog az útonjáróknak, érdeklődő útkeresőknek és mindazok- nak, akiket megérint a szabad szemmel nem látható valóság. ૐ 2008 októberétől átköltöztünk a saját utad.hu weboldalra!

új postok ezentúl itt:

a SAJATUTAD.HU weboldalon.
Azért nézgelődni, olvazsgatni itt is lehet nyugodtan, sőt! Ja- vasolt! ;o) ૐ

Friss topikok

  • Zsókaanya: Kedves ZéZé! Lassan tíz éve írtad le a történetedet, de a mai napig érvényes Neked és annak aki bá... (2017.11.02. 11:10) Második találkozás
  • ZKZ: ...sajnos... pedig nagyon eveznék újra!!! (2015.05.25. 12:55) Tanmedence
  • R.Delecroa: Nekem volt pár malám. Én magam a legjobb barátomnak aki azóta is szintre testvérem adtam első malá... (2010.01.18. 23:38) Mala
  • Gezemice: @zollendroller: Köszönöm a válaszokat! :) (Egyébként nincs előítéletem a Szigettel szemben, sőt..... (2009.08.24. 07:37) Tarot labirintus
  • Utcamacska: Hogy a mákban köll megmérni egy festmény tudat szintjét? Ez valami nagyon "lecsó" dolog hallod-e! ... (2009.08.01. 09:16) Selyemfestmények, mandalák

Hirdetés

gyakran előforduló cumók

Címkefelhő

2008.09.12. 11:47 zollendroller

Karinthyék, a „végletes lények”

Budapesten a színházak állami tulajdonban vannak. Ez alap. Egy kivételével, mely már több mint negyedszázada szórakoztatja Kelenföldön a főváros lakóit. Heroikus vállalkozás Kelenföldön népszínházat csinálni, azonban ez már az egész városból vonzza nézőit. 26 év, 60 bemutató, 2500 előadás, egymillió néző azért mond valamit!


Villamossal közelítjük meg a városközpontból. A Karinthy Frigyes úton surranunk az igazán európaias érzést nyújtó Combinoval, majd a Körtértől, ahol már vadul épül a 4-es metró, egy másik villamosra szállunk, s zötyögünk még kijjebb, Kelenföld felé. Igen, itt találjuk az ország első, és azóta is egyetlen magánszínházát, a Karinthy Színházt.

Az ajtón belépve szembetaláljuk magunkat három képpel: Karinthy Frigyessel, Karinthy Ferenccel és Karinthy Mártonnal, plusz még egy tiszteletet parancsoló mellszoborral, mely Karinthy Frigyest ábrázolja.

Karinthy Frigyes (1887-1938) író, műfordító (Micimackó!!), matematikus, fizikus, sebész (orvos) tanulmányokat is hallgat (Utazás a koponyám körül!!), emellett újságíróként dolgozik, „Nyugatos”. Filozófusként szerette volna, hogy elismerjék, de inkább humoristának tartották. Halála után hatvan évvel vált igazán ismertté. Hazájában ma ő az egyike a kultúra nagy reprezentánsainak. Olvassák, idézik a bemondásait, paradoxonjai és csípős megjegyzései a társalgási nyelv visszatérő fordulatai.

Fia, Karinthy Ferenc szintén neves író, drámaíró, dramaturg, nyelvészprofesszor, francia, német, olasz, angol, görög műfordító, 10 éven át az FTC szakosztály edzője, újságíró.

Karinthy Márton pedig színházteremtő és rendező, színpadra viszi felmenői darabjait (is). Ez tehát családi színház. Ne gondoljunk operaházi méretekre! Családias az egész miliő: a pénztárosnéni beugrószerepben ruhatáros és a büfések néha jegyszedők, s ők zárják be az ajtókat előadás előtt, mikor már mindenki elfoglalta a helyét.

Maga a nézőtér zsebkendőnyi (max 100 szék), igen bensőséges, de itt is van erkély, vagyis emeleti nézőtér, (plussz 40 székkel), színház – kicsiben, de az előadások színvonalával nincsen gond. Szinte kizárólag humoros, nevettető sikerdarabokat adnak. Ez nem véletlen:

„Csak kivételesen engedhetek meg magamnak kísérletezést, merészebb darab színrevitelét. Bukás esetén ugyanis a saját zsebem bánja a pénzügyi kudarcot is. Néha mégis megkísért a vágy egy-egy különösebb színházi produktum bemutatására. Akkor magamnak kell vállalni annak minden kockázatát is. Állami színházakban a bukást az adófizetők pénze bánja. Szerencsére a sikeres bemutatók a jellemzőbbek. Vannak immár kétszázas szériát megélt előadásaink is. Ezek legjelesebbje a Tanár úr, kérem!, amelynek éppen tíz éve volt az ősbemutatója.” – nyilatkozta egyszer az igazgató úr.



Ma is éppen a Dominó című bohózatot adták, mely remek lehetőség a színészeknek tehetségük próbára tételére. Élvezetes játék, röpködő poénok, őszinte kacagás, megérdemelt taps. A szünetben Karinthy Márton vár a bejáratnál, közvetlen stílussal üdvözöl, majd kivezet az utcára, ahol pár lépés után máris a színpad háta mögé kerültünk. Szűk folyosókon haladunk, majd egy tyúklétra-szerű lépcsőn felvezet a durván 2 négyzetméteres igazgatói szobájába, ahová szűkösen éppen, hogy befér egy ágy, egy asztal és két szék.

Márton sokáig úgy érezte, hogy nagy életet élő, és ezt láthatóan élvezni tudó, sportember, nőbarát apja súlya szinte eltapossa őt, anélkül, hogy önmagává válhatna. Utóbb "Marci" meg tudott békélni apjával is, aki nehezen vállalható férfi minta volt számára. Gyermekkorában a Marci című novella hőseként még kikérte magának, hogy apja kiteregesse ország-világ előtt az ő rosszaságát, most könyvével vállalja a nagyapai példát, s elmondja mindenkinek a titkokat.

Még gyerekkorában megmondták neki: kapott egy vezetéknevet, most már csak a keresztnevet kell hitelesítenie irodalmi, vagy színházi szinten. Ez utóbbi már össze is jött: 1973-ban végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán, eztán 9 évet állami színházban dolgozott, 26 évet pedig itt, saját magánszínházában.

Gyermekkorában még jó dolga volt, a nagy irodalmi dinasztia leszármazottjaként szívesen látták irodalmi és színházi berkekben, kényeztették, hozták-vitték, állandóan ott nyüzsöghetett az állami színházak folyosóin. Mégis családi múltja élete feldolgozhatatlan rákfenéje.

Első kérdésem is ez: Sikerült-e túlnőnie az ősein.

„Ez bonyolult kérdés.” – érkezik a válasz – „Ahogy Karinthy Frigyes mondta, amikor megkérdezték, jól van-e, és azt felelte, röviden jól, hosszan nagyon rosszul.” Az öreg – mint közismert – humorban nem ismert tréfát. Egy ilyen nagyapával, apával és nagybácsival (Karinthy Gábor, akiről még lesz szó) nem könnyű megbirkózni. Legkevesebb három nap alatt sikerülne talán  felvázolnia, de erről szól a mintegy 800 oldalas Ördöggörcs című könyve is, a névvel való küzdelmet, a névvel való élni tudást, illetve élni nem tudást is ebben boncolgatja az azóta már majd’ 60 éves unoka, aki így folytatja:

„Az ősök szerintem nem azért vannak, hogy legyőzzük őket, hanem hogy a tőlük kapott stafétabotot megpróbáljuk továbbvinni, illetve igyekezzünk beállni a panteonba, amit esetemben a Karinthy család felmenői alkotnak és semmiképpen sem szégyent hozni arra a szellemi mondanivalóra, amit ők képviseltek.”

„A Karinthy családban elég sok furcsa figura megfordult, s a családról nem éppen a mentálisan teljesen egészséges emberek jutnak az olvasók eszébe. Két véglet, a zsenik és az őrültek egyaránt képviseltették magukat benne. Mégis azt mondanám, hogy mentálisan hordoznak valami pozitívat, mert mindig a jót, az összefogást tartották szem előtt, műveikkel pozitív üzenetet közvetítettek az emberek felé. Tehát az őrületükkel és a zsenialitásukkal is ezeknek a módozatait és lehetőségeit keresték. Ezek közül is kimagaslott édesapám, Karinthy Ferenc, Dr. Karinthy Cini

– mondja büszkén a közvetlen utód, Karinthy Márton -,

„hiszen ő maga volt az egészség. Ilyen szempontból kilógott a sorból, mivel ő aktívan sportolt, vízilabdázott, így életvitelével is példát állított az emberek elé, hogy a sport, az életvidám, egészséges vitalitás mennyire fontos. A sors iróniája egyébként, hogy idősebb korára őt is utolérte a nemezis, az öröklött depresszív hajlam, mely egy szomorú történet, ez azonban nem mond ellen annak, hogy egész életét egészséges testmozgással töltötte, s ez nem csak viselkedésén, mentalitásán, de írásművészetén s megmutatkozott.”

Mártontól azt is megtudtuk, hogy miután mintegy 20 év alatt valamelyest sikerült megszűntetni annyira a létbizonytalanságot, hogy már nem kell többé a színház esetleges bezárásától tartania, színházi tevékenysége mellett írni kezdett. Aaz élet rákényszerítette, hogy szembenézzen saját problémáival, melyeket a színpadon nem volt képes kellően feldolgozni.

(Karinthy Ferenc és Gábor)

Első kötete 2003-ban jelent meg Ördöggörcs címmel. Ebben családjáról ír, elsősorban nagybátyja, nagyapja első házasságából született Karinthy Gábor szemüvegén át. Karinthy Gábor nagyon tehetséges költőként a megszállottak közül való ifjú volt, aki az örültségbe menekült, vagy inkább abban találta meg szabadságát és kényelmét, s védelmet a tehetségtelenség fuldokló beismerése ellen. Akár pszichotikusnak is nevezhetjük. Gyógyíthatatlan betegségét ő maga nevezte ördöggörcsnek.

Második kötete tavaly jelent meg A vihar kapujában címmel, mely főiskolai osztályáról szól, olvasói, kritikusai mégis kapcsolatot vélnek felfedezni a két könyv között, s mivel az írásművek lebilincselően olvasmányosak, azzal piszkálják a szerzővé avanzsált színházigazgatót, hogy mikor olvashatják már a trilógia befejező részét. Karinthy Márton fejében már megfogant az ötlet, ám úgy véli, egy könyvnek évekig kell érlelődnie akár. Küzdeni kell a klaviatúrával, míg végül kizuhan az emberből, akár egy szülésnél. Tehát biztosan lesz trilógia harmadik rész, de hogy pontosan mikor, milyen kaliberű, milyen témájú, milyen hosszúságú írásmű lesz ez, arról még csak dadogva tu-tu-tudnék be-be-beszélni.” – zárja le a beszélgetést igazi Karinthyasan Márton. Még említést tesz lányáról, a 30 éves Karinthy Veráról, aki angoltanárnő, tehát nem művészi pályán mozog, de már sietni kell vissza a nézőtérre, kezdődik a második felvonás! Karinthy Márton szinte minden előadást végignéz, ezt különösen, hiszen ő is rendezte.

Előadás végén, miután kiürült a nézőtér, még belopóztam gratulálni a színészeknek. Az öltöző is parányi, csak lepedővel van elválasztva a fiú és a lány részleg. Vertig Tímea kidugja a fejét a lepedő felett: mindjárt jön, csak még bugyiban van. Ő játszotta a szobalányt a darabban és mikor éppen kocsival hazahoztak Pindroch Csaba, az egyik főszereplő kicsikocsijával fiatalos, jókedvű hangulatban, akinek lehengerlő játékán pár perce még jókat derültem, s most ő vezet és itt is viccelődik, tisztára az az élményem, hogy ebben a kis édes színházban elmosódnak a határok játék és valóság között. És ez olyan mintha az egész világ egy nagy színház lenne. Karinthy Mártonnal jó együtt dolgozni – mondják – akár az egész világot is rendezhetné. ;o)
 

vissza a főoldalra

12 komment

Címkék: karinthy frigyes micimackó dominó pindroch csaba karinthy ferenc karinthy márton karinthy gábor ördöggörcs karinthy színház vertig tímea


A bejegyzés trackback címe:

https://sajatutad.blog.hu/api/trackback/id/tr93660072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2008.09.13. 18:55:49

Huh! Ezt jól megírtad, Zoli - le a kalappal!

"Első kérdésem is ez: Sikerült-e túlnőnie az ősein."

Én azt modanám: bebizonyította, hogy saját személyében, a nagynevű felmenőktől függetlenül is értékes, alkotó művész. Rendező, színházigazgató, író. A saját alkotóerejével is megállja a helyét.

Nyilván a 'Karinthy' név ad egyfajta előnyt, segítséget az induláshoz - de egyúttal terhet, súlyt is jelent.
A Karinthy Mártonnal készített interjúkból ill. írásaiból úgy tűnik, hogy ha meg is szenvedte a vezetéknevét, de jó ideje már a lehető legjobban tudja kezelni - hogy úgy mondjam: példaértékű a hozzállása.

Garo 2008.09.13. 19:36:30

Tényleg jó az írás..
De mi ez a magázódás főoldalon?? :)

A Karinthy tipikusan az a "dinasztia", ahol a tehetség öröklődik, persze mindenki hozzáteszi a saját névjegyét.
A zseniség és az őrültség pedig egy tőről fakad, nem sok választja el a kettőt.

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.13. 19:46:03

Bár csak jövő 7en akartam, mert ilyen jók vagytok, s mind2en elolvastátok, felteszem nektek (csak ma estére) a gyerekes posztomat.

Olyan jópofák vagyunk... így eljátszogatunk itt 3masban :oD

Garo 2008.09.13. 19:56:01

Csak nekünk, csak most? És a dedikálás elmarad? :)

Édes hármas?! ;-)

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.13. 20:13:14

Egy puszmákot nyomok mingyá a hejed búbjára, ha követelőzöl, Gabi! Édeshármasban a galaktikus cíbertérben, igen! ;o)

Garo 2008.09.13. 20:27:16

Segítséééég!!! :) (bár tudnám, kinek kiabálok, mikor "csak" Te hallod, de imádok Veled kötekedni [is]) :))

pirimidin 2008.09.13. 20:43:47

Van itt egy 4. is, Zoli:)

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.13. 20:55:07

Na ne tessék viccelni ottand! :oD

pirimidin 2008.09.13. 20:58:11

csak szólok. olvaslak rendszeresen.
ma reggel is eszembe jutottál, amikor néztem A titok c. fimet. Ismered?

Torkos Marcsi · http://tdkz6n 2008.09.13. 22:36:35

5. is van!
Én is mindig olvaslak. Köszönöm, nagyon szupi!
Karinthy Ferenccel van egy személyes élményem nekem is.
Egyszer egy picikét belecsöppentem a családi nyaralásába.

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.14. 18:56:27

Rendben van. Akkor helyesbítek: nem édeshármas, hanem édesötös!
1. VicGilson
2. Garo Gabi
3. Torkos Marcsi
4. Pirimidin
5. Szigeti Ami :o)
...de max ennyi! de sebaj, lassan épül a zollendroller klub

Torkos Marcsi · http://tdkz6n 2008.09.15. 00:08:32

Köszi Zoli!
Hajrá zollendroller!!!!
süti beállítások módosítása