Saját UTAd.blogૐ

Spirituális szemléletű blog az útonjáróknak, érdeklődő útkeresőknek és mindazok- nak, akiket megérint a szabad szemmel nem látható valóság. ૐ 2008 októberétől átköltöztünk a saját utad.hu weboldalra!

új postok ezentúl itt:

a SAJATUTAD.HU weboldalon.
Azért nézgelődni, olvazsgatni itt is lehet nyugodtan, sőt! Ja- vasolt! ;o) ૐ

Friss topikok

  • Zsókaanya: Kedves ZéZé! Lassan tíz éve írtad le a történetedet, de a mai napig érvényes Neked és annak aki bá... (2017.11.02. 11:10) Második találkozás
  • ZKZ: ...sajnos... pedig nagyon eveznék újra!!! (2015.05.25. 12:55) Tanmedence
  • R.Delecroa: Nekem volt pár malám. Én magam a legjobb barátomnak aki azóta is szintre testvérem adtam első malá... (2010.01.18. 23:38) Mala
  • Gezemice: @zollendroller: Köszönöm a válaszokat! :) (Egyébként nincs előítéletem a Szigettel szemben, sőt..... (2009.08.24. 07:37) Tarot labirintus
  • Utcamacska: Hogy a mákban köll megmérni egy festmény tudat szintjét? Ez valami nagyon "lecsó" dolog hallod-e! ... (2009.08.01. 09:16) Selyemfestmények, mandalák

Hirdetés

gyakran előforduló cumók

Címkefelhő

2008.09.06. 22:45 zollendroller

MOMentó egy biopiacért

Délelőtt voltam a Biopiacon, hát ott milyen jó volt! Kész lelki felüdülés ott lenni. Mindez a MOM művház háta mögött a Csörsz utcánál. Már sokat hallottam róla, mégis ma voltam ott először.

Szögezzük le: nem vagyok vega. Se vegetárius, se vegetáriánus. Azonban pár éve odafigyelek az étkezésemre. Kevés húst fogyasztok. Ez a pénztárcámnak is köszönhető, de ha már, akkor úgy csinálok, mintha tudatosan ennék kevesebbet és azt is inkább egészségesebbet (=nyerset). Egy idő óta tudom, mi az egészséges és azt is, hogy mikor eszem totál egészségtelenül. Bevallom, ez sem ritka.

Ma, amikor életemben először biopiacra mentem, tisztára olyan érzésem volt, mint a Waldorf iskolában. Nagyfiam, Barni, Waldorfba jár, ami egy művészeti iskola. Többnyire azok az emberek adják Waldorfba a gyereküket, akik törődnek azzal, hogy mi jó a gyereküknek. A biopiacra többnyire azok az emberek járnak, akik törődnek azzal, hogy mi jó a szervezetüknek. Nem csoda tehát, több waldorfos szülővel, tanárral találkoztam a biopiacon sündörögve.

Ami rögtön feltűnt: minden árus mosolygott! Minden vevőhöz volt egy-egy kedves szavuk, még hozzám is, pedig én most voltam ott először. Az is feltűnt, hogy itt a vásárlók is mosolyognak! És nyugi volt, egymásra odafigyelés, minden. Mintha egy másik bolygóra katapultáltam volna! Nemrég jártam egy „rendes piacon”, hát ott semmi ilyet nem tapasztaltam. De oké! Ne sarkítsunk, hogy ezek a jó emberek, azok a nemjó emberek, ez a jó piac, az a nemjó piac, csak aszretném mondani, hogy kifejezetten jól éreztem magam pusztán attól, hogy ott voltam.

Feltöltődtem energiával és energiával telítve távoztam. Elég sokat kell gyalogolni, mire a villamosmegállóig érek. Sokat vártam a villamosra, mikor végre megpillantottam, hogy jön. Na, gondoltam, gyorsan bekapok egy szőlőszemet, amit az egyik néninél vettem. Ekkor láttam meg, hogy otthagytam a szőlőt! Ó! Mehetek vissza a hosszú úton! Viszont az fel se merült bennem, hogy esetleg letagadja az árus.

Visszamentem, s a nő mosolyogva fogadott. Itt a szőlőm, félrerakta. Keresett, de nem lelt semerre. Visszafelé már nem is tűnt olyan hosszúnak az út. Pedig a hátamon végig ott volt az 5 liter almalé, a szatyromban a kiló paradicsom, a kiló szőlő, meg a tönköly kenyér.

Otthon ma takarítás volt (gőztisztítóval felmostam a konyhát), dazé bevágtam 4 vajaskiflit szőlővel. Ez az egyik kedvencem.

vissza a főoldalra...

26 komment

Címkék: waldorf egészség mom biopiac ökopiac csörsz utca


A bejegyzés trackback címe:

https://sajatutad.blog.hu/api/trackback/id/tr97651675

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: (igenis) SZERETEM BUDAPESTET! (Ledózerolt múlt) | Saját utad ૐ 2009.03.11. 16:17:32

[...]a bio-cuccokhoz annál inkább, meg a mézes müzlihez, amit akkor ott árult a[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoltnover 2008.09.07. 13:43:22

a waldorf művészeti iskola?
mióta? vagy csak ez az egy?

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.07. 13:54:46

:o) ha nem művészeti, akkor milyen?

Garo 2008.09.07. 15:05:31

Teljesen korrekt a művészeti iskola elnevezés. Aki máshogy akarja hívni, mondhatja képességfejlesztőnek is, a lényeg ugyanaz..

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.07. 18:31:56

Szerintem maradjunk a művészeti iskola kifejezésnél. Egyébként ez nem is saját kreálmány, hanem egy hivatalos bélyegzőn állt ez a szöveg. A Waldorf iskoláról én csak elfogultan tudok beszélni 8 iskolaév és 2,5 óvodaév után. A "művészeti" szerintem még közel el se mond mindent, amit a Waldorf magában foglal.

Zsoltnover 2008.09.07. 18:49:14

amiket én ismerek waldorf iskolákat, azok egyáltalán nem művészeti iskolák. tanulnak kézműves dolgokat, de attól még nem művészeti, inkább tudatos életmódra nevelő, kreativitásfejlesztő, önmegismertető, stb, de ez nem művészet.
melyik waldorf ez?

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.07. 20:05:12

Szavakon rágódunk, Zsolt? :o) Amelyik iskola kreativitásra nevel, az már szerintem eleve művészeti, de Neked is elmondom, bár már az előbb leírtam, ezt a titulust nem én akasztottam az iskola nyakába, hanem most, amikor múlt előtti héten voltam a fiamat beíratni - igen, mert itt minden év elején be kell íratni minden gyereket -, akkor láttam egy bélyegzőn, hogy művészeti iskolának adja be az iskola saját magát!

Mi Szerinted a művészet? Mert szerintem ahol 12 éven át főoktatásban , dupla órákban van napi szinten kézimunka, fafaragás, bőrözés, festés, a zenei nevelésről nem is beszélve, az az iskola nem lódít olyan nagyot, ha ki merészeli írni a bélyegzőjére, hogy művészeti iskola vagyok...
Szerintem mindegyik Waldorf iskola azonos kotta szerint megy, így mindegyik - joggal - mondhatja el magáról, hogy művészeti, de Barni Pesthidegkútiba jár, ami asszem a legelső volt Magyarországon.

Zsoltnover 2008.09.08. 04:55:40

én kérek elnézést!

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.08. 10:53:06

Semmi zűr, Zsolt! Örültem, hogy kommentelsz, máskor is tedd meg bátran, bármiről is legyen szó.

Sajnos, vagy nem sajnos, a Waldorf iskola egy olyan dolog az életben, amiért kiállok mindenek felett, ugyanis a Waldorf nekem már bizonyított. És ez most nem egy ócska parfümreklám, hanem az élet.

Valószínű, hogy a saját utad-olvasók nem fogják megúszni, hogy többet halljanak róla, mármint a Waldorfról, csak még azt nem tudom, mikor. Farsangkor mindenképpen, de let, h hommá előtte is!

Tehát Zsolt, nincs miért elnézést kérned, olvass, kommentelj tovább.

üdv:

Zollendroller

Zsoltnover 2008.09.08. 13:21:37

Oké. akkor kezdjük azzal, mi az a művészet?

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.08. 14:40:47

Filozófiai vita? Rendben. Mi az a művészet?

Kifejezési forma, szerintem, amivel hatni lehet az emberek lelkére. Ezen kifejezési formák összességét nevezzük művészetnek.

Garo 2008.09.08. 15:14:37

Az én olvasatomban a művészet : alkotni valamit a magunk és mások megelégedésére.

Valamiben minden ember tehetséges, csak meg kell ezt a "valamit" találni.

Liszt Ferenc szerint: A művészet az emberben és a természetben megnyilvánuló rejtelmesnek, isteninek érzéki visszaadása.

Zsoltnover 2008.09.08. 17:46:36

ha így nézzük, Zoli, akkor minden iskola művészeti, nem?

Zsoltnover 2008.09.09. 10:12:51

"Kifejezési forma, szerintem, amivel hatni lehet az emberek lelkére"

az írás is az pl. ha megtanul a gyerek írni, az művészet?

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.09. 10:53:43

Az, hogy valaki képes leírni a betűket, attól még nem hat más emberekre. A porosz iskolákban csak a képességet adják meg, de művészi fogalmazásra nem oktatnak senkit. Valószínűleg ezért nem tudok én se művészien fogalmazni.

Mire akarsz kilyukadni, Zsolt? Fogalmakat fasírozunk teljes vállszélességgel?

Zsoltnover 2008.09.09. 13:36:12

ha a fiam írja le a betűket, az hat rám.
ha én kifaragok valamit fából, nem biztos, hogy hat Rád.
hogy xy sztár elénekel valamit, nem hat rám.

mire, mire?
hát arra, hogy a waldorf nem nevezhető művészeti iskolának.

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.09. 14:34:29

Nyertél Zsolt! :o) a Te világegyetemedben a Waldorf nem nevezhető művészeti iskolának. Ezt be kell lássam!

Megjegyzem, attól még a Waldorf művészeti iskolának nevezi magát. Van telefonszám, ahol hőzönghetsz emiatt. Ha kell, kikeresem Neked.

Zsoltnover 2008.09.09. 19:35:30

félreértesz, eszemben sincs hőzöngeni, sőt ha minden jól megy, a gyerekeim is oda fognak járni. na nem abba, de waldorfba. a waldorf annál több, de nem is ez a téma, éljen a biopiac!

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.09.10. 13:30:33

Megnyugodtam. ...Bár, már kezdtem "örülni", hogy végre találtam egy Waldorf-ellenzőt. Ilyennel még nem találkoztam, aki nyíltan merte volna ezt vállalni, bár leplezetten sajnos sokan vannak. Közönyösből is sok akad, pedig a Waldorf tényleg nagyon követendő eszme. Valószínűleg bővivel fog szó esni erről a blogban (is).
Üdv Neked!

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.10.01. 03:57:17

Köszönöm a linket,Pirimidin! Jó lenne, ha sokan olvasnák el ezt a cikket. Nem csak Gabi, persze Ő is,dazé mások is.

Tökéletesen paszol a saját élményeimmel a Waldorffal kapcsolatban. Ecren szuper az egész, gyerekközpontú és valóban szülők-tanárok-gyerekek szoros közössége alakul ki ott. Pl. a gyerekek takartják a termet, a szülők festik ki nyáron az osztálytermet, a padokat, stb. is a szülők javítják, készítik, a tanárok is beöltöznek farsangkor, meg a szülők is....húú! Lehet, hogy azt a farsangos cikket hamsan mégiscsak leközlöm.

Ugyanis a kicsit egy félreértés miatt nem vették fel a Waldorfba, így ő most hatodikos egy államiban. Rossz tanuló és utálja az egész iskolát. A nagyfiam kilencedikes és imád tanulni, most például - poénból - érettségi tételeket tanul!! Holott mindkettő egyformán jóeszű,értelmes gyerek, csak az egyiket végig elismerték, dícsérték,a másikat végig kritizálták, büntették. Röviden ennyi.

pirimidin 2008.10.01. 09:36:34

Azért nem vették fel, mert rossz tanuló?
Ez érdekes.
(szívesen, gondoltam, lásd, hogy nem csak kötözködni járok ide:)

Garo 2008.10.01. 10:13:41

Én is elolvastam a cikket. :)
A Waldorf-iskolák légköre, hozzáállása követendő példa, gondolom, jó marketing is kell hozzá.
Az állami iskolákkal több gond is van: több pedagógus kéne (fejleszteni kéne, dehát az önkormányzat inkább szabadulna az iskolától, ami a legtöbb pénz viszi a költségvetésből- ez egy ördögi kör) a differenciáláshoz, a szülőknek pedig jobban be kéne kapcsolódni az iskola életébe, nem mindent az iskolától várni.Nyílt napokon, egyéb rendezvényeken nagy az érdektelenség.
Van egy alapítványi iskola (Vocational Academy), amelyik a megyében sok iskolát átvett az átalakítások során.
A gyerekek több tantárgyat angolul tanulhatnak; a szülői értekezleteken a gyerekek is ott vannak, szóval minden téren több a lehetőségük.
Viszont mivel "adományokból" tartják fenn magukat, a pedagógusok bére 3-4 hónapot késik rendszeresen..
Pedig nagyon jó hírű iskola lehetne.. Még szerencse, hogy ebből a gyerekek nem éreznek semmit.

Milyen félreértés miatt nem került be a kisebbik fiad a Waldorfba?
Ha valaki állandóan azt hallja, hogy ő milyen rossz, idővel meg se próbál már kitörni a skatulyából.. Mért nem vittétek át másik iskolába?

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.10.01. 17:30:32

Gondoltam, hogy lesz valami ilyen hozzászólásod. :o) A Waldorfban nincsenek rossz tanulók. Nincs osztályzás. Persze akadnak lusta, nehezen kezelhető gyerekek, na mindegy ebbe ne menjünk bele.

A farsangos írásból majd megtudod, hogy miért nem vették fel.

ecofriendly-kvzo (törölt) 2008.10.04. 04:20:04

Bio piac...micsoda jo kis emlek,orulok,hogy ott jartal.
Gratulalok a Sajatutadhoz...de ezt majd egy privat mailben.

zollendroller · http://sajatutad.hu 2008.10.04. 14:05:31

A Saját utad abszolút privát hely! Ne fogd vissza Magad, írd le ide érzelmeid túlburjánzásait!
süti beállítások módosítása